Harga Aircond Siap Pasang Di KL & Selangor

Kos pemasangan penghawa dingin adalah berbeza mengikut faktor-faktor yang mempengaruhinya. Antaranya adalah jenis dan model sistem penghawa dingin yang ingin dipasang contohnya penghawa dingin jenis unit pisah atau unit tingkap. Selain itu, kerja pempaipan dan juga pendawaian juga merupakan salah satu faktor yang menentukan harga pemasangan sesebuah penghawa dingin. Ini kerana, kami harus memeriksa jika penambahan pempaipan dan pendawaian perlu lakukan sebelum pemasangan penghawa dingin. Kos pemasangan juga mengambil kira jumlah unit penghawa dingin dan kawasan yang perlu di pasang penghawa dingin. Tambahan juga, kami menawarkan insurans/waranti untuk pemasangan penghawa dingin di mana ia dapat melindungi pengguna jika berlaku kerosakan ketika atau selepas pemasangan penghawa dingin.

Harga Pemasangan

Harga Penanggalan Unit Lama

Aircond Rumah

Kos pemasangan penghawa dingin rumah di sertakan di dalam pakej pembelian penghawa dingin tersebut.  Kos pemasangan penghawa dingin rumah selalunya adalah termasuk dengan upah pemasangan unit dalam dan juga unit luar (kompressor). Selain itu, kerja pempaipan dan juga pendawaian termasuk didalam kos ini dan mempengaruhi nilai kos pemasangan contohnya jika rumah yang mempunyai keluasan yang besar, berkemungkinan kerja-kerja pendawaian dan pempaipan mengambil masa dan memerlukan penambahan dawai dan saluran paip. Kos pemasangan penghawa dingin rumah bergantung kepada jenis model dan bilangan unit yang ingin di pasang oleh pengguna contohnya jenis model penghawa dingin inverter atau bukan inverter.

Aircond Komersial

Bagi harga pemasangan komersial pula, kos pemasangan adalah lebih mahal berbanding penghawa dingin rumah. Ini kerana, penghawa dingin komersial biasanya menggunakan penghawa dingin jenis unit kaset (siling) yang mana memerlukan kawasan yang luas dan pakar penghawa dingin harus mengambil kira kerja-kerja untuk mengubah suai dan landskap bangunan yang ingin dipasang penghawa dingin. Contohnya, pemasangan penghawa dingin jenis kaset memerlukan siling premis ditebuk untuk memasukkan penghawa dingin. Selain itu, kos pemasangan untuk komersial adalah sama juga seperti penghawa dingin rumah di mana kos pasang adalah termasuk kos pasang unit luar mahupun unit luar yang disertakan dengan pemegang unit luar. Selain itu penambahan gas mengikut jenis model penghawa dingin seperti R22, R410 dan R32 juga termasuk di dalam kos pasang. Kos pemasangan penghawa dingin komersial juga lebih tinggi disebabkan ialah termasuk dengan servis pemasangan dan penyediaan saluran paip dan pendawaian yang sekurang-kurangnya memerlukan 10 kaki paip tembaga dan 10 kaki dawai elektrik dan sebagainya lagi.

Jenama Aircond

Apabila memilih penghawa dingin bagi tempat penginapan, ada beberapa faktor perlu anda pertimbangkan.  Jumlah bilik, ukuran bilik, susunan serta nilai astatika, semua ini penting kerana semua melibatkan kos. Pengusaha sudah bekerja keras dalam memberikan pelbagai jenis serta model bagi memastikan rupa jua nilai astatika akan mencantikkan lagi rumah, terdapat juga sesetengah model seperti tidak nampak unit penghawa dingin itu ada dalam bilik itu.

Pasukan kami menawarkan khidmat perunding percuma tidak kira kecil atau besar kerja itu. Pihak perunding kami berpengalaman dalam kejuruteraan pelbagai jenis penghawa dingin. 

FAQ

Berapakah anggaran harga untuk kos pemasangan penghawa dingin di Malaysia?

Anggaran kos servis pemasangan penghawa dingin rumah di antara RM190 - RM350 bergantung kepada jenis penghawa dingin sama ada jenis inverter atau bukan inverter,mengenal pasti jika kerja penambahan pendawaian perlu dilakukan dan juga kawasan tempat pemasangan akan dilakukan serta bilangan unit yang ingin dipasang.

Adakah harga kos penyelenggaraan penghawa dingin bergantung kepada jenis servis yang diperlukan dan model penghawa dingin?

Ya, kos servis penghawa dingin bergantung kepada jenis servis dan juga jenis penghawa dingin. Kebiasaan servis perlu dilakukan setiap 6 bulan bagi penghawa dingin rumah atau setahun sekali bagi penghawa dingin komersial. Sebelum, kerja servis dijalankan, biasanya pembekal servis akan memberikan memeriksa keadaan dan prestasi unit penghawa dingin yang ingin di servis dan berunding dengan pengguna. Kerja-kerja servis adalah termasuk memeriksa paip air jika ada kebocoran, membersihkan penapis udara supaya bersih dari debu/kotoran dan juga menambah gas penyejuk jika penghawa dingin yang di servis kurang sejuk. 

Berapakah kos harga untuk membaiki penghawa dingin yang rosak?

Kebiasaan kos pengenalpastian kerosakan dianggarkan dalam RM80. Kos membaiki penghawa dingin yang rosak bergantung kepada jenis kerosakan dan juga kos penukaran alat ganti. Contohnya, jika kompressor atau motor penghawa dingin rosak, kos membaiki dan juga alat ganti adalah sangat tinggi dan mahal kerana lebih sulit untuk membaiki. Jika hanya kerosakan yang ringan seperti kebocoran gas hanya memerlukan penukaran paip getah.

Adakah kos pemasangan termasuk dengan harga pembelian penghawa dingin?

Kos pemasangan kebiasaan disertakan sekali di dalam pakej pembelian penghawa dingin terutama bagi penggunaan penghawa dingin dirumah kerana proses pemasangan dirumah adalah lebih mudah dan tidak memerlukan masa yang lama. Berlainan dari penghawa dingin komersial di mana pemasangan lebih sulit dan memerlukan pakar. Justeru, biasanya pengguna/pembeli penghawa dingin komersial menggunakan perkhidmatan pemasangan penghawa dingin yang pakar dalam kerja-kerja pemasangan penghawa dingin komersial.

Testimoni

Rumah saya ada 4 aircond dan mereka siap kerja dalam masa 2 jam. Pekerja sangat mahir. Pasti guna lagi lain kali ! 

John Lee

Saya amat puas hati dengan servis aircond. Harga yang berpatutan and kakitangan yang cekap ! 

Mohd Annuar

Saya beli aircond dari jualan gudang dan perlu mencari kontraktor sendiri. Pemasangan NHN aircond amat murah. 

Yee Leng

Sebut Harga

Hubungi Kami

 

Alamat

Lot 1G-E, Block E, Jalan 18/14,
Taman Sri Serdang,
43300, Sri Kembangan, Selangor

Sertailah senarai emel kami untuk menerima promosi dan berita terkini!

Sertailah senarai emel kami untuk menerima promosi dan berita terkini!

Anda telah berjaya memasuki senarai emel kami