Jenis Aircond Rumah KL & Selangor

Terdapat pelbagai jenama Aircond di pasaran, berikut adalah 5 jenama yang kami cadangkan. Jenama-jenama ini kami ada jual unit baru, perkhidmatan pemasangan dan juga servis.

Penyaman udara Topaire untuk rumah mahupun komersial mempunyai dua jenis penyaman udara iaitu tanpa inverter dan DC Inverter. Penyaman udara tanpa Inverter adalah lebih murah berbanding DC Inverter kerana DC Inverter mempunyai kelebihan di mana ia mampu menjimatkan kos penggunaan elektrik dan tenaga.

Penghawa dingin Daikin untuk kegunaan rumah direka dengan teknologi VRV dimana membolehkan suhu dikawal secara automatik disamping mampu menjimatkan penggunaan elektrik. Penghawa dingin komersial pula direka dengan teknologi Air Curtain yang terbahagi kepada dua jenis iaitu “ Standard Air Curtain” dan “Turbo Air Curtain”.

Penyaman udara rumah York mempunyai 2 jenis iaitu “Wall-Mounted Deluxe” dan “Wall-Mounted Premium Inverter. Penyaman udara komersial pula terbahagi kepada 2 jenis iaitu “Pakej dan Pemisah sistem DX” dan “Ducted Sistem”.

Penghawa dingin rumah seperti “Wall Mounted” jenis inverter tetapi terbahagi kepada 2 jenis iaitu “Sky Series” &”Aero Series”. Penghawa dingin Komersial Panasonic pula terbahagi kepada dua iaitu jenis “Pemisah – Satu” dimana satu unit luar digabung dengan satu unit di dalam , manakala “ Multi Pemisah” pula membolehkan satu unit luar digabung dengan pelbagai jenis unit dalam (biasa jenis ini digunakan untuk kawasan yang luas dan besar).

Penghawa dingin rumah seperti “Wall Mounted” jenis inverter memberikan suhu sejuk di tahap maksimum dan menjimatkan penggunaan tenaga. Penghawa dingin komersial jenis “Ceiling Cassette” menggunakan teknologi “Plasma” di mana menghasilkan udara segar dan bersih serta mengagihkan udara ke serata tempat dengan pantas.

Servis

Penyaman udara mungkin antara alatan yang kerap digunakan dan pengguna harus tahu cara penjagaan penyaman udara supaya ia dapat berfungsi dengan lebih lama dan lebih baik. Penggunaan secara kerap juga menyebabkan unit penyaman udara penuh dengan kotoran, habuk, bakteria berbahaya, kuman dan juga kulat. Antara servis yang dapat dilakukan adalah pembersihan penapis penghawa dingin. Kebiasaan penghawa dingin rumah mempunyai penapis seperti jenama Acson dan Panasonic. Selain itu, pembersihan unit luar dan dalam juga adalah penting dan kebiasaannya pengguna boleh menggunakan perkhidmatan servis penghawa dingin untuk pembersihan ini.

Pemasangan

Unit Luar Lokasi unit luar hendaklah dipasang jauh dari tempat air berkumpul terutamanya ketika hujan. Ia boleh menghakis badan dan bahagian dalam unit tersebut dalam jangka masa panjang.

Unit Dalam Jarak antara siling dan penyaman udara seharusnya tidak terlalu dekat dan sekurang-kurangnya terdapat ruang 7.5 cm atau lebih.Unit dalam juga tidak sesuai dipasang di lokasi berhampiran dengan pintu. Ia boleh mengurangkan kadar penyejukan bilik kerana udara sejuk mudah keluar dari bilik. Oleh itu, Jenama York merupakan penghawa dingin yang sesuai bagi ruang yang kecil kerana reka bentuk yang kecil dan sederhana.

Pembaikian

Penyaman udara yang sedang beroperasi namun tidak begitu sejuk merupakan satu masalah yang paling biasa dihadapi pengguna, ini memberi isyarat bahawa penghawa dingin memerlukan pembaikan yang serius. Walaubagaimanapun, ianya terdapat beberapa sebab yang berpotensi seperti penapis udara kotor, tahap penyejuk rendah, atau saliran kondesen terhalang sehingga menyebabkan udara sejuk bocor. Selain itu,penghawa dingin Daikin kebiasaannya mengeluarkan beberapa bunyi yang pelik apabila menghidupkannya selepas beberapa lama digunakan. Bunyi yang dihasilkan menunjukkan terdapat masalah dimana bunyi seakan memekik mungkin ia menunjukkan bahawa getah ataupun sistem anda memerlukan pelincir, manakala bunyi pengisaran menandakan galas motor pecah.

Testimoni

Rumah saya ada 4 aircond dan mereka siap kerja dalam masa 2 jam. Pekerja sangat mahir. Pasti guna lagi lain kali ! 

John Lee

Saya amat puas hati dengan servis aircond. Harga yang berpatutan and kakitangan yang cekap ! 

Mohd Annuar

Saya beli aircond dari jualan gudang dan perlu mencari kontraktor sendiri. Pemasangan NHN aircond amat murah. 

Yee Leng

Sebut Harga

Hubungi Kami

 

Alamat

Lot 1G-E, Block E, Jalan 18/14,
Taman Sri Serdang,
43300, Sri Kembangan, Selangor