Jenis Penyaman Udara Di KL & Selangor

Perbezaan antara penghawa dingin rumah dan komersil ialah penyaman udara rumah biasanya menggunakan jenis unit pisah(split), unit tingkap(window) dan jenis mudah alih(portable). Manakala, penghawa dingin komersial pula menggunakan sistem Unit Pengedalian Udara (Air Handling). Penghawa dingin untuk kegunaan komersial adalah lebih kompleks berbanding penghawa dingin rumah di mana kos pembelian unit komersil dan juga pemasangan adalah mahal serta kerja-kerja penyelenggaraan juga amat rumit. Selain itu, penyaman udara rumah adalah lebih ringkas dan tidak memerlukan ruang yang besar untuk pemasangan. Ianya juga tidak memerlukan penggunaan elektrik yang tinggi berbanding penghawa dingin komersial. 

 

Sebut Harga

Aircond Siling

Salah satu jenis model penghawa dingin jenis unit pisah bagi ialah jenis model penyaman udara siling. Penyaman udara jenis ini biasa dipasang di penjuru atas di sesebuah bilik contohnya bilik tidur. Unit dalam bagi model ini akan dipasang pada siling sama ada menggunakan “wall plug” atau lain-lain lagi. Penyaman udara jenis model siling ini biasa digunakan di bilik mesyuarat, di rumah seperti bilik tidur atau ruang makan dan sebagainya. Kelebihan menggunakan model siling ialah dapat meminimimunkan penggunaan ruang dan tahap kecekapannya lebih tinggi. Selain itu juga, jenis model ini terdapat di dalam pelbagai saiz dan kapasiti penyejukan. 

Unit Pisah

Salah satu jenis model penyaman udara ialah unit pisah yang terdiri daripada unit dalam (indoor) dan unit luar (outdoor).Unit dalam terdiri daripada penyejat dan kipas penyejat manakala unit luar pula terdiri daripada pemeluwap, pemaipan,kipas pemeluwap serta alat lain. Kedua-dua unit dalam dan luar ini dipasangkan berasingan di mana unit dalam dipasang di dalam bilik yang di kehendaki manakala unit luar di pasang di luar bilik atau rumah. Model unit pisah ini mendapat sambutan dan paling laris di pasaran kerana lebih mudah dan kemas semasa pemasangan, terdapat kepelbagaian kapasiti pendinginan dan harganya yang mampu dimiliki dan dibeli. Tambahan juga, model ini direka dengan alat kawalan jauh yang dapat mengawal suhu mengikut keperluan pengguna. Ia juga membolehkan pengguna menetapkan masa buka dan tutup penghawa dingin tersebut. Selain itu, penyaman udara jenis unit pisah ini senang dijaga dan dibersihkan jika perlu. 

Aircond 1HP

Penyaman udara berkuasa 1Hp adalah penghawa dingin yang mempunyai kapasiti pendinginan antara 9000BTU/jam hingga ke 10000BTU/jam di mana jenis penghawa dingin berkuasa 1Hp ini sesuai untuk dipasangkan untuk kawasan atau bilik yang kecil seperti bilik tidur atau bilik pejabat. Penghawa dingin berkuasa 1Hp adalah lebih jauh murah berbanding model penghawa dingin yang berkapasiti besar. Selain itu juga, penghawa dingin 1Hp juga dapat menjimatkan dan  mengurangkan penggunaan tenaga elektrik. Tambahan pula, kebiasaan pengguna yang membeli penghawa dingin 1hp yang baru akan diberi kelebihan dimana mereka akan mendapat waranti atau jaminan jangka hayat selama 1 hingga 2 tahun mengikut jenis model dan jenama yang dibeli.

Aircond 2HP

Penyaman udara berkuasa 2Hp ini mempunyai bacaan BTU di antara 17,000- 18,000 per jam di mana ialah penghawa dingin ini mampu membekalkan udara sejuk dan dingin dengan cepat. Pemilihan model penghawa dingin berkuasa 2Hp amat lah penting dan pelanggan haruslah mengkaji terlebih dahulu jika penghawa dingin 2Hp sesuai di pasang tempat yang mereka inginkan. Ini kerana, jika ruang atau kawasan yang ingin dipasang penghawa dingin adalah kecil, penghawa dingin berkuasa 2Hp adalah tidak sesuai kerana ia akan mengakibatkan penggunaan dan pembaziran elektrik. Dari segi harga pula, model ini adalah lebih mahal kerana berbanding dengan model yang mempunyai kapasiti kuasa yang rendah. Penghawa dingin berkuasa 2Hp ini sesuai untuk di pasang di kawasan ruang yang luas atau besar seperti di ruang tamu rumah, di pejabat atau bilik mesyuarat. Ia juga sesuai untuk dipasang di kedai makan atau pasar mini.

Jenama Aircond

Apabila memilih penghawa dingin bagi tempat penginapan, ada beberapa faktor perlu anda pertimbangkan.  Jumlah bilik, ukuran bilik, susunan serta nilai astatika, semua ini penting kerana semua melibatkan kos. Pengusaha sudah bekerja keras dalam memberikan pelbagai jenis serta model bagi memastikan rupa jua nilai astatika akan mencantikkan lagi rumah, terdapat juga sesetengah model seperti tidak nampak unit penghawa dingin itu ada dalam bilik itu.

Pasukan kami menawarkan khidmat perunding percuma tidak kira kecil atau besar kerja itu. Pihak perunding kami berpengalaman dalam kejuruteraan pelbagai jenis penghawa dingin. 

Testimoni

Rumah saya ada 4 aircond dan mereka siap kerja dalam masa 2 jam. Pekerja sangat mahir. Pasti guna lagi lain kali ! 

John Lee

Saya amat puas hati dengan servis aircond. Harga yang berpatutan and kakitangan yang cekap ! 

Mohd Annuar

Saya beli aircond dari jualan gudang dan perlu mencari kontraktor sendiri. Pemasangan NHN aircond amat murah. 

Yee Leng

Sebut Harga

Hubungi Kami

 

Alamat

Lot 1G-E, Block E, Jalan 18/14,
Taman Sri Serdang,
43300, Sri Kembangan, Selangor

Sertailah senarai emel kami untuk menerima promosi dan berita terkini!

Sertailah senarai emel kami untuk menerima promosi dan berita terkini!

Anda telah berjaya memasuki senarai emel kami